Print blogartikel
Blog
‘Door coronatijd relevanter dan ooit’
Hoe zorg je ervoor dat burgers en overheid met elkaar in contact staan? Samen Voor Elkaar Overijssel is hét voorbeeld van een oplossing waar iedereen wat aan heeft.
(onbekend)
5 februari 2021 | 3 minuten lezen
Burgers en overheid samen op een platform
Samen voor Elkaar Overijssel is een online platform gericht op kennisdeling en informatie-uitwisseling. Op een zeer laagdrempelige manier moet het de overheid en burger samen brengen om te praten over de leefbaarheid van de provincie Overijssel en bewonersinitiatieven. “Om het zo vooral samen te verbeteren”, zegt Jarno Vedders, communicatiespecialist van het nieuwe platform. “We wilden een plek creëren waar inwoners van Overijssel en de verschillende overheden online samenkomen”.
Het resultaat is Samen Voor Elkaar, een interactief platform waar lokale burgerinitiatieven een prominente plek hebben. En het mooie? “Het maakt niet uit of je een gedeputeerde of Jantje van drie hoog achter bent, iedereen reageert op berichtgeving. En daar komt dan weer respons op vanuit bewoners. De hele provincie zit, kortom, op hetzelfde platform.”
“Het is bij maatschappelijke initiatieven belangrijk dat je elkaar op weg helpt”, gaat Vedders verder. “Hier in Twente noemen we dat noaberschap. Dat je een ander verder helpt zit in ons DNA. Dat is direct te vertalen naar ons platform. Er wordt heel veel informatie gedeeld. Hoe pak je een initiatief aan? Is het ergens anders al gedaan? In onze regio hebben dorpscentra en wijkhuizen het bijvoorbeeld vrij moeilijk. Zijn er subsidies en zo ja: waar vind ik die. Mensen hebben vaak geen idee dat er best veel potjes beschikbaar zijn.”
”Noaberschap”
Voorbeelden heeft Vedders genoeg. Van hele grote, maatschappelijke projecten tot kleine, laagdrempelige activiteiten.
“In Luttenberg (een dorp van ca. 2200 inwoners, red.) staat bijvoorbeeld een klooster. Maar die moest tegen de vlakte – er was geen bestemmingsplan meer voor. Volgens de gemeente had het geen functie meer en er was niemand die het gebouw wilde hebben. Een aantal burgers hebben zich toen hard gemaakt om het klooster te behouden. Hoe ze dat hebben gedaan deelden ze weer op Samen Voor Elkaar. Zo haalden ze hier informatie vandaan en hielpen gelijk ook anderen verder.”
Het ‘Maria-Oord’ blijft dankzij het burgerinitiatief en de aanpalende stichting LuttenbergWoont behouden: uit het as van de voormalige zorginstelling zijn nu acht huur- en drie koopwoningen herrezen. Een project van miljoenen, zegt Vedders. “Het bewijst de kracht van burgerinitiatieven in het algemeen en de ondersteunende rol van Samen voor Elkaar.”
De communicatiespecialist doelt vooral op kennisuitwisseling. “In zo’n proces zijn de bewoners aan zet, maar ze hebben wel de overheid en de provincie nodig. Geld, vergunningen – dat soort zaken. Dat is best ingewikkeld. Als je op een platform dan terug kunt vinden wat de ervaringen van anderen zijn, dan is dat enorm nuttig”.
“Ideeën worden concrete plannen”
Inspireren
“Overijssel is een grote provincie. Het is ruim anderhalf uur rijden vanaf de kop van Overijssel tot aan Twente. Er gebeurt heel veel, maar het is best lastig om daar een goede weg in te vinden. Veel dorpen en steden hebben te maken met dezelfde problemen, denk bijvoorbeeld aan vergrijzing. Het is handig als je het daar met elkaar over hebt. Hoe pak jij het aan? Hoe zorgen jullie ervoor dat de leefbaarheid van jullie dorp niet omlaag gaat? Een platform kan, kortom, inspireren en verbinden.”
En nee, het hoeft lang niet altijd over ingewikkelde zaken te gaan. Laagdrempeligheid is juist een van de grootste voordelen van Samen voor Elkaar Overijssel, meent hij. “In Vasse, een klein toeristisch dorp in de gemeente Tubbergen, moest de gemeente bezuinigen. Daardoor werden bermen niet meer gemaaid. Dat zag er heel onverzorgd uit. Toen hebben burgers roostertjes gekocht en zijn ze gaan maaien – ziet de berm er weer prachtig uit.”
Het grote en het kleine – daarin schuilt de kracht. Tegelijkertijd schuilt er ook een probleem in: ”Mensen moeten wel zelf zaken delen. Als wij zelf alle informatie zouden moeten verzamelen… Dat is gewoon niet te doen. We krijgen nu vaak zoveel berichten binnen, dat bezoekers niet altijd kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn. Een auteur kon laatst zelf zijn eigen artikel niet meer vinden, door de grote hoeveelheid aan content. Daarom ontwikkelen we een vraag- en antwoord module, om meer overzicht te creëren.”
Het zorgen voor voldoende engagement is een van de belangrijkste taken van Vedders. “Ik heb onlangs nog een interview gehouden met het 500e lid. Zo probeer je de boel een beetje aan te zwengelen. We hebben in een half jaar tijd zo’n achthonderd berichten geplaatst. Dat zijn allemaal initiatieven. Aan inhoud is er dus geen gebrek.”
De coronacrisis heeft dat nog meer versterkt. “Er zijn in onze regio veel maatschappelijke initiatieven rondom de coronatijd bedacht. Een heftige periode, maar wel eentje die ons aan een nieuwe doelgroep heeft geholpen. We werden relevanter dan ooit.”
Van bosjes tulpen voor ouderen, tot het samen maken van mondkapjes en van een webinar crisiscommunicatie in coronatijd tot een speciaal Overijssels vakantie Doeboek – je kunt het zo gek niet bedenken of het initiatief is wel te vinden op Samen Voor Elkaar. “Nog even los van alle videobel-oplossingen: online kun je elkaar niet alleen vinden, maar ook inspireren. Een platform biedt een plek waar ideeën daadwerkelijk concrete plannen worden. Dat is gewoon ontzettend mooi.”