Print blogartikel
Blog
Community canvas: dé checklist voor een vliegende start van jouw online community
17 mei 2022 | 3 minuten lezen
Ben jij er ook over uit dat jouw achterban een online community nodig heeft? Om kennis te delen, interactie te stimuleren en mensen met elkaar te verbinden? Dan ben je hier op de juiste plek! Hier vind je een handige kapstok die je helpt om na te denken over hoe je jouw online community opzet. En nog belangrijker: voor wie en waarom.
1. Communitydoelgroep
Eén van de belangrijkste eerste stappen bij het opzetten van een online community is na te denken voor wie jouw community geschikt is. Onderstaande vragen helpen je jouw doelgroep scherper te krijgen.
- Wie is je doelgroep?
Voor wie doe je het? Wat zijn de specifieke kenmerken, hoe groot is die groep, wat voor type mens is het en wat zijn actuele thema’s die voor deze mensen van belang zijn? - Wat hebben ze met elkaar gemeen?
Een doelgroep van mensen die elkaar vertrouwt en veel kenmerken deelt is een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle community. - Welke emotie past bij jouw doelgroep?
Mensen willen delen vanuit emotie, bijvoorbeeld passie, woede of trots. Welke emotie leeft bij jouw doelgroep? Welke emotie kan je aanspreken? - Wie zijn de sleutelfiguren in jouw groep?
Als je weet waar de energie zit, kun je hier in je plan rekening mee houden. Naar wie kijkt je doelgroep?
2. Communitydoelen
Nu je beter weet wie jouw doelgroep is, kun je nadenken over het doel van jouw community. Waar doe je het voor? Hoe draagt de community bij aan jouw organisatie? Onderstaande vragen helpen je scherp te krijgen waar je naartoe beweegt en wat je definitie van succes is.
- Wat is het doel van de community?
Een community ontstaat vanuit een bepaalde reden. Wat wil je met de community bereiken? Lees ook: waarom je een missie nodig hebt voor je community. - Welke gedragsdoelen streef je na?
Een community draait om sociale interactie. Welke gedragsdoelen streef jij na? Bijvoorbeeld: zorgen dat leden vragen stellen, vragen beantwoorden of elkaar kunnen vinden en ontmoeten - Hoe gaat de online community het (professionele) leven van de deelnemers beïnvloeden?
Een goedlopende community slaagt erin om het leven van de deelnemers op een wezenlijke manier te veranderen. - Wanneer is de community een succes?
Zorg voor realistische (meetbare) verwachtingen bij de groep, deelnemers en belanghebbenden.
3. Communityaanpak
Nu je weet wie je doelgroep is en wat je communitydoelen zijn, dient de volgende stap zich aan. Hoe pak je het aan? Kies je bijvoorbeeld voor de inzet van social media of wil je een eigen communityplatform? Andere vragen die je helpen scherp te krijgen hoe jouw plan van aanpak eruit ziet, vind je hieronder.
- Hoe betrek je leden?
Terugkerende notificaties en contactmomenten met de leden zorgen ervoor dat ze met de community verbonden blijven. Een goed moment is bijvoorbeeld als ze voor het eerst binnenkomen. Maar ook het belonen van deelnemers die veel bijdragen helpt om de band warm te houden. Lees onze 12 tips om interactie te stimuleren in een online community. - Wie betrek je als ambassadeurs bij de uitrol?
Welke sleutelfiguren kunnen jou helpen om anderen te activeren of kunnen veel bijdragen? - Hoe sluiten mensen zich bij de community aan?
Hoe vind je de eerste, initiële leden en hoe zorg je ervoor dat zij zich aanmelden? En als je community groter wordt: hoe activeer je een online community? - Hoe zorg je voor een vliegende start van jouw groep?
Een duidelijk en concreet beeld van wat er mogelijk is in de community nodigt gelijk uit tot actie. Denk verder ook aan inspiratiesessies, vragen & antwoorden, regels voor gebruik, een leuke uitnodiging en het snel antwoord geven op vragen. Dit alles helpt om een vliegende start te maken.
Ben je enthousiast geworden en wil je direct praktisch aan de slag? Vul hieronder je gegevens in en je ontvangt direct ons Community Canvas in je mailbox, een handig overzicht om samen met je collega’s in te vullen.
Community Canvas Direct Downloaden
Download het Community Canvas.
Hopelijk helpt deze kapstok je om goed na te denken over je communitydoelen, jouw doelgroep en hoe je een succes maakt van jouw community.
Hulp nodig bij het vormgeven van jouw online community?
Kies je voor het bouwen van een eigen platform? De communitysoftware van Yunits biedt vele modules om je daarbij te ondersteunen. Ons team geeft je graag persoonlijk support bij elke stap in dit traject en denkt ook graag met je mee bij het bepalen van het doel van je community. Neem gerust contact met ons op!